tirsdag, juli 25, 2006

Bliv ren og glad i Budapest. Din BP guide (I)

Husk badetøjet vil nok være mit første rejseråd, eller måske det andet efter rådet om at være vagtsom, når fremmede kvinder tager dig i skridtet. Men næst efter det, så er det altså ualmindeligt vigtigt at huske badetøj, man kan selvfølgeligt købe hernede, men off-season er det ikke så lige til at få fat i andet end ualmindeligt stramme speedos, som åbenbart er en udødelig klassiker i Ungarn.

Byen er fyldt med svømme og badeanlæg, og det ene skal ikke forveksles med det andet. Det ene sted svømmes der, det andet hænger man bare ud i varmt vand og går måske i sauna. Jeg har holdt mig helt væk fra de der svømmesteder, der vist er fyldt med store klepperter, der spiller vandpolo. Vandpolo er KÆMPE hernede, de har sågar vandpolo hooligans. Men det ved jeg som sagt ikke noget om, jeg har holdt mig til de steder, hvor man bare sidder stille og snakker i varmt vand, det er lissom mere min stil. Der er en samlet hjemmeside på engelsk for alle badene lige her, desuden har jeg - som den opmærksomme læser vil kunne huske - udbredt mig om badning i Budapest her og her.

Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda
Állatkerti körút 11

Mit farvoritbad, ude i byparken efter Heltepladsen. Metrolinie 1 kører nærmest til døren. Det hele er co-ed også omklædning, og badetøj er derfor obligatorisk. Tricket er, at en betaler for billet med kabine, den anden(og tredje) for billet uden kabine(dvs m. locker) og så kan begge(alle tre) bruge kabinen. Det er da smart.

Umiddelbart er det meget forvirrende, men mennesker i hvidt vil pege, hjælpe, åbne/låse døre og så fremdeles. Husk at gemme kvitteringen, man får penge igen når man kommer ud(hvis man har været der under tre timer.) Desuden sender de endda meget misbilligende blikke, hvis man har smidt den væk. Man skulle mene, at det var i deres interesse, at man smed kvitteringerne væk, men en ungarer bag en disk lader aldrig en mulighed for at stirre olmt på turister gå deres næse forbi.

Noget af det, der gør dette bad fantastisk, er, at der er så mange indendørsbassiner, med forskellige temperaturer og mineraler (ja dem er de altså helt vilde med.) Bare trask rundt, sid lidt i det ene, så lidt i det andet og husk endeligt at det gule bad, der er 36-38 grader varmt og lugter underligt, det er meningen, det er sundt, det er spændende mineraler, især svovl. Med andre ord, det er ikke urin.

Noget andet rigtig rigtig godt er de to store saunaer, som man kommer til ved at gå ud igen og fortsætte ned ad trappen. Der er en sauna i hver ende, store, gode og varme er de og der er is med perbermynteflavour, man kan gnubbe sig med og koldt bassin at dyppe i.

Og husk endeligt, at man kan købe store kolde fadøl (til en 15 kr) og snacks i hver ende af gården og så ellers sidde i solen og ryge smøger og drikke fadøl. Og så lige en gang imellem sætte sig i det varme vand. Det er altså sager er det. Især om sommeren. Om vinteren er det federe bare at sidde nede i vandet, men det er så til gengæld også fantastisk på en klar vinteraften. Det er også her rigtige gamle bade- og skakløver hænger ud en hel dag.

Og der åbent til klokken 22 hver dag, men det skifter vist nok, så se på hjemmesiden.
Tag derhen en hverdag eller direkte fra en bytur, de åbner klokken 06.00.

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda
Döbrentei tér 9

Et klassisk tyrkisk bad, der i en eller anden form har ligget der siden 1500noget. Der er fem, seks, syv bassiner, dampbad og noget de påstår er en sauna, men i min verden kvalificerer 70 grader altså ikke som andet end et meget varmt rum. Sauna skal gøre nas, skal det, så over i dampbadet i stedet, dampen er krydret med honning tror jeg.

Som noget nyt er det åbnet for kvinder også, en meget kontroversiel beslutning i det ungarske bademiljø. Scoopet er lidt at tage derhen fredag eller lørdag, hvor der er co-ed fra 22-04. Man går selvfølgeligt glip af det smukke lysindfald om natten, så tilbage igen om dagen(det er det smukke lysindfald til højre). Også co-ed søndag. Og fra pålidelige kilder forlyder det, at massagen simpelthen er fantastisk og smertefuld. Den bedste hun havde fået længe. Så hvis også du føler, at det er for lang tid siden, at store østeuropæiske mænd fik dig til at skrige nydelsesfuldt af smerte, så er der vist ingen vej uden om.

Gellert
Lige et par ord til Gellertbadet, fordi det er så kendt og populært. Jo klart nok, smukke bygninger med højt til loftet, men det er dyrt, der er meget få bassiner (jaja der er meget udenfor, men jeg går sgu ikke i bad i Budapest for at muntre mig med en bølgemaskine) og i herreafdelingen kan ældre ucharmerende mænd godt finde på helt uopfordret, at udfordre din seksualitet. Heller ikke anbefalelsesværdigt for unge bøsser, med mindre de da har en meget bizar smag. Så pointen er, at hvis du ikke enten er helt vild med at få udfordret din seksualitet eller er en ung homo med bizar smag eller har et utroligt blødt punkt for Art noveau og bølgemaskiner, så er der vitterligt ingen grund til at benytte Gellertbadet.

1 kommentar:

Srebrenica Genocide sagde ...

Maybe you could publish few articles in English?