tirsdag, juli 25, 2006

Drik, dans og ballade i Budapest. Din BP guide (II)

Det skal indledningsvis siges, at hvis du er til fancy ass rungstedtype barer, så er det ikke mig, du skal spørge. Der er masser af dem hernede, men jeg benytter dem ikke. Det skal også siges, at hvis du vil være rigtig smart og feste med byens hotshot ungdom, så skal du op på øverste etage i et storcenter, der hedder Mammut. Det er så vidt jeg har forstået her de rige og lykkelige slår sig løs.


Hvis du nu ikke er ung, rig og lykkelig, så burde du overveje at læse videre. Ikke fordi det vil gøre dig lykkelig, men det vil på den anden side sikkert heller ikke gøre det værre. Og måske kunne det endda gøre dig lidt lykkelig, for en god bar og en god brandert er ikke det dårligste udgangspunkt i jagten på lykken. Hvis lykken for dig er at danse, så kan jeg desværre ikke hjælpe, men det er ikke min skyld, det er byen og de herboende dj's, der er problemet. Det kan selvfølgeligt altsammen have ændret sig nu, hvor du læser det her, men dengang det blev skrevet var der sgu ikke mange gode dansegulve i byen.

Szimpla Kert Mozi
Kazinczy utca 14, kend den på det gule skilt.

Mit nuværende farvorit drikke øl sted, helt smart på den afslappede, kollektiv, trashede Berliner måde. Indendørs med dæmpet musik, udendøres helt uden musik. Der er desuden udendørs biograf også(det er biografen med malerisk baggrund til højre). Ligger urbant maleriskt i en baggård, bybilledets svar på en brølende kronhjort. Ude i gården finder man bare plads ved et bord, derfor også et godt sted at falde i snak med folk. Også et fremragende sted om vinteren, hvor der jo stadig er de fede indendørslokaler og desuden dækker de halvdelen af gården til. Champagnen eller hvad det er, er for resten overraskende billig. Og biografen er halv pris, hvis du siger, at du er studerende. Minus er at sure naboer har tvunget dem til at lukke klokken 02, hvilket dog normalt bliver til 03.

Klub Vittula
Kertész utca 4
I virkeligheden er det her et på mange måder meget lidt bemærkelsesværigt drikkested, men der er et eller andet over det, og det er af en eller anden grund, smart på den fede måde. Det ender ALTID muntert, og du kan altid møde en både flink og fuld finne her(sikkert pga det der med at Vittula betyder fisse på finsk, ejeren er engelsk faktisk og ingen ved hvorfor det hedder Vittula). Henrik og jeg har i hvert fald begyndt såvel som sluttet en del muntre aftener her. Og nu har de så fået en hjemmeside, og den forklarer måske meget godt hvad det er de kan, for noget det kan de altså.

Szóda Kávézó & Mulató (Szóda blandt venner og på skiltet)
Wesselényi utca 18
Et andet glimrende drikkeøl sted, nede i kælderen er der sågar et glimrende dansested og det er også et glimrende sted at få ekstremt mange bank af de lokale bordfodboldspillere. MEN nu er sommeren kommet, og som så mange af de andre fede steder har Szoda åbnet sin udendørsbar, som dog ikke rigtigt er kommet i gang endnu ville jeg sige. Men det skal nok komme tænker jeg, folk skal vist lige finde den. Det er afgjort den mest centrale af udendørsbarerne, et ret syret sted egentligt i en meget fin og dyr dyr gård i det dyre kvarter, du skal ind igennem den orange port i Josef Nador tér 1 (det er gården øverst).

Holdudvar
Margit sziget (Når du kommer til øen fra Margit Hid, så går du bare lige ud ligesom de andre, og så ligger den på et tidspunkt inde til højre.)
God udendørs bar ude på øen i Donau og et af de bedre dansesteder, jeg er stødt på her i byen, men det siger så heller ikke så meget. Det er stort og ser mere fancy ud end der er. Stemningen er god, og der kan danses, spilles bordtennis og bordfodbold (de er ikke helt så gode her som på Szoda). DJ'en er gået en del i hits på hits selvsving, men det lærer man at sætte pris på i Budapest, hvor dj standen generelt er under niveau. Og så har mange en besynderlig forkærlighed for noget technonoget som jeg virkeligt troede, at man ikke spillede mere.

Sark utca (udtales shark)
Ligger også på Margit Sziget, og lige ned til vandet bag Holdudvar. Meget meget basic, vi taler barer, borde, jord og kulørte lamper. Og helt rimlige priser. Burde i virkeligheden tage derud en eftermiddag også. Og for en gang skyld fed musik, men det er jo heller ikke et dansested.

Tűzraktér
Tűzoltó utca 54-56
Stort sted i det dybe mørke sydlige pest. En forening der har en hel blok, med laaaaang bar og dj i gården. Der arbejdes desuden en del med lyssætning og projektioner, ret fedt lavet synes jeg. Henrik finder det lidt vel smadret, men han var heller ikke rigtigt i humør, da han var der. Desuden er han jo fra Nørhalne og forstår så muligvis ikke at sætte pris på det urbant rustikke. Han var dog især utilfreds med kælderen, der faktisk også bare var en trashet kælder uden noget andet end en scene med livemusik (tit i hvert fald)og et tomt rum med et umotiveret instituionsbord. Her har de også tydeligvis gået efter, og ganske godt ramt, noget der lugter lidt af Berlin.

Chachacha

Bar placeret i undergangen ved Kalvin tér metrostation. Hvis du bare gik forbi uden at vide noget, så ville du nok aldrig gå ind, men gør det. Det er et tjekket sted, slet ikke den bumsehule det kan ligne ved et hurtigt glimt ind gennem den brune glasvæg. Fredag og lørdag bliver der gjort plads til dansegulv, undergangen foran spærres delvist af med forhæng, stole og borde rykkes der ud, projektioner på væggen og folk bliver fulde og dansable. Dog har også Chachacha en bar ude på Margitsziget, hvilket betyder at baren i stationen ikke er helt så actionpacked som i vintersæsonen. Baren på øen er desværre ikke så fed, eller dvs der er et eller andet med stemningen. Nå men du kan jo tjekke det ud, den ligger lige når du kommer ud på øen, lige efter kebabkiosken skal du ned til venstre. Chachacha i undergangen har åbent til endda meget sent, men også her er der en irriterende tendens til at knalde ensformig techno på når klokken nærmes sig 01 og alle danser. Så det er måske mere et sted at starte en aften, det er det i hvert fald godt til, de store fadøl koster 300 huf (ca. 8kr), også en ok sted at trissse forbi når alt andet er lukket, der er jo ingen naboer der klager.



West Balkan, både kis og nagy
Kisfaludy utca 36 (Kis)
Futó utca - Corvin sétány (Nagy)
Ok jeg kan ikke helt finde rundt i West-Balkan historien, men for tiden er der to, der ligger i nærheden af hinanden. Det mindste (Kis=Lille)West-Balkan er den original og skulle være lukket for laaaaaang tid siden, men det er der stadig. Hvilket er godt da det er det mest charmerende af de to, i hvert fald på gårdhave fronten, det er gårdhaven på billedet. Nagy West Balkan er den store nye, og det er her alle de fancy dj's er begyndt at komme, her er helt fint både undedørs og indendørs. Og godt for den patriotiske åre, at se hvordan de smarte steder vælter sig i IQ-lamps og tuborg. De får desuden fremstillet en særdeles lækker palinka. Måske lidt vel friseret udenfor, men alletiders på en varm sommeraften. Bestemt et besøg værd, måske på vejen til Tuzrakter.

Kuplung
Király utca 46
Godt tilbagelænet sted begravet dybt inde i en baggård. Og ja den er der, du skal bare åbne døren. Det er et gammel værksted, nu et stort lokale og et af de smarte steder for sådan nogle lidt kantede undergrunds berlinertyper, der sådan helt afslapper er smarte, og så alle de andre.

Captain Cook
Bajcsy-Zsilinszky út 19/a
Skal også nævnes, attraktionen er så afgjort de gode cocktails, men det er sgu også noget. Grundige analyser har vist, at de er tæt på at være byens bedste og billigste OG stærkeste drinks. To læskende Long Island Iced Tea til 35 stykket og store stærke mænd er godt kørende resten af aftenen. Desuden ligger den vældig centralt med udsigt til bagsiden af Basilikaen.

Piaf
Nagymező utca 25
Når der ikke er andet er der altid Piaf. Et legendarisk sted i Budapest, det har åbent hele natten og morgenen med(stort set), der skal nogle gange betales indgang (meget lidt), der skal ringes på for at komme ind og tilgengæld kan man nogle gange blive bange for om man nogensinde kommer ud igen. Det er et gammelt gammelt sted, der er rød velour og en sær lidt uhyggelig men også besynderligt rar stemning. Tænk Hong Kong i Nyhavn, bare med velour, piano og blankpudset messing. Jeg har haft en mindeværdig nat/morgen her, hvor jeg fungerede som tysk/engelsk oversætter i en endda meget ophedet diskussion om nazistisk arv og skyld og hvorvidt ALLE ungarer stadig var nazi'er mellem en engelsk "konsulent" og Peter Dobai, manden der skrev manuskriptet til Mephisto og netop denne aften hævdede at være barn af en ss-officer. Sådan kan man falde i de mest interessante snakke med de særeste fremmede mennesker på Piaf.

Ingen kommentarer: