tirsdag, juli 25, 2006

Bliv tyk & fed i ferien - restauranter i Budapest. Din BP guide (III)

Nogle indledende bemærkninger til spisning i Budapest.

Helt generelt skal det siges, at det er betydeligt billigere at spise i Budapest end i København, omkring en halvdel eller trediedel af prisen. Så skal det siges, at forret sjældent er nødvendigt, og endda ofte en dårlig ide, fordi potionerne ofte er nærmest oppulente. Problemet er jo, at man tit kommer til at spise op, og så har man det dårligt hele aftenen. Så skal det siges, at hvis du har et blødt punkt for gåse- og andelever, så er du kommet til den rigtig by, enhver restaurant med respekt for sig selv har noget på kortet, hvor sådan en mishandlet lever indgår mmmmmmmh.

Så skal det siges, at hvis du af en eller anden grund er til køkkenetes uægte søn brunch, så er du kommet til den forkerte by. Det er nærmest et helt fremmed koncept for dem, og brunchafhængige skal til de store internationale hoteller, hvor man smider mellem 2-300 kroner for at smovse i lækkerier og champagne ad libitum i timevis (har jeg hørt, har ikke prøvet det selv).

Udover gåselever så er svinekød virkeligt noget de kan hernede, oksekød er straks mere tvivlsomt.

Siges skal det også, at hvis du er vegetar eller gerne vil holde den slanke linie, så vil jeg ønske dig held og lykke, og sætte mange penge på, at du får en svær tid i Budapest.

Desuden hører det med, at betjeningen sjældent er god og nærmest aldrig venlig (tiltider direkte fjendsk), men at man alligevel lægger 10% i drikkepenge (medmindre det er inkluderet, hold øje med det). De fleste steder på listen har dog ganske glimrende service.

Og lige til allersidst må jeg vist også sige, at restauranterne i Budapest skam er gode og flere er ligefrem glimrende, men at der er ganske langt mellem dem, hvor det er sådan rigtig godt. Ganske tit er maden de mere fancy steder heller ikke rigtig meningsfyldt. De har i min øjne lidt misforstået fusionskøkkenet, og har en tendens til at fusionere absurde elementer, der aldrig skulle have været serveret samme aften og da især ikke på samme tallerken. Det savner mening gør det.

Og indledningsvis til listen skal det siges, at den ikke er i prioriteret rækkefølge.

Cafe Kör
V. Sas utca 17
Det er en fremragende restaurant det her. Især fisken. Betjeningen er også usædvanlig venlig og engelsktalende, man kan faktisk stille uddybende spørgsmål til maden OG få dem besvaret på en meningsfyldt måde. Alt efter appetit og tørst så slipper man et sted mellem 20 og 30.000 huf hvis man er tre, dvs 200 til 300 kr pr. person for forret, hovedret, dessert, vin, kaffe og en skarp til at bekæmpe fedmen. Der er forresten ingen grund til at spise så meget, man vælter stopmæt og døden nær ud af restauranten. De kan godt finde på at servere et helt stort andebryst til en person.

Det skal dog lige siges, at jeg også har fået serveret en meget uheldig gåselevermousse. Det var jo nærmest en frugtsalat med gåselever og ikke gåselever med frugt. Blandt de ufatteligt mange frugter kokkene havde smidt på tallerkene var en kvart banan!!! Til gåselever! Hvad sker der i dit hoved mester? Tænk kontrast for guds skyld, tænk modspil, det er da så indlysende! Der skal da bare lige være noget enkelt friskt, skarpt og sødt, ikke æble OG fersken OG vindruer OG stjernefrugt OG appelsin OG kiwi OG BANAN???? OG hvad har vi ellers af andet godt fra naturen. Psyko!

Men fisken er simpelthen fantastisk.

Den er på ingen måder en lille uopdaget perle, der skal derfor enten bestilles bord dagen i forvejen eller man kan komme og være ualmindeligt heldig. Lukket søndag tror jeg.

Arcade Bistro
XII. Kiss János altábornagy utca 38
mmmmh det er godt det her, men ligger i Buda et sted, men altså god at have i baghånden, hvis nu man var i Buda og var sulten. Har været der to gange og aldrig selv betalt, men en gang var vi da fire mennesker, spiste tre retter og drak vin til og det blev vist 30.000 huf (ca. 1000 kr.), og det var som sagt fremragende. Muligvis en af byens bedste, og de kan sgu finde ud af at servere gåselever - byens afgjort mest elegante servering.

Pomo D'Oro
V. Arany János utca 9
Velsmagende italiensk mad, som hvor mor lavede den, uden de store dikkedarer, men god kvalitet. Og igen god, venlig og relativt engelsktalende betjening... arhh ok man kan være heldig og få en tjener, der forstår hvad du siger eller måske 50/50 (nogle af dem taler faktisk fremragende). Desserterne er der ingen grund til at bevæge sig ud i. Hovedretterne (f.eks blandede muslinger med sort pasta eller kaninen eller...) er alle gode og relativt store. Forretterne er sgu alletiders også. Glimrende vin serveret pr. glas også, og en flink italiensk sommerlier.

Og de ganske gode pizzaer kan også fås ud af huset, og så kan man jo lige tage dem med ned til Donau og sidder med benene dinglende ud over vandet og se solen gå ned over Buda - hvis man nu var i det humør.

Her kan man sgu nok godt få et bord, hvis man er to og gider at vente, ellers bestil.

Old Amsterdam
1053 Budapest, Királyi Pál utca 14
Kyllingesuppen med pesto er fantastisk og de laver et ualmindeligt velstegt andebryst. Folk har desuden sagt pæne ting om deres pasta. Fisken ved jeg intet om. Irriterende tendens til engang imellem at sætte projekteren i gang og vise U2 eller Sting koncerter.

Central Kávéhaz
V. Károly Mihály utca 9
Centralcafeen er et alletiders sted for en kop kaffe, morgenmad eller faktisk også frokost. Jeg har f.eks personligt spist noget ualmindelig lækkert lam der i påsken. Det er det første af de gamle store kaffehuse, der genåbnede efter transitionen. Ganske godt renoveret så længe man ikke kigger for grundigt på detaljen. Forlæggerne sidder stadig og kloger den i rygeafdelingen.

Fresco
Ja jeg ved ikke, Henrik har noget for det her sted. Jeg er stadig sur over, at de ikke kunne finde ud af at stege en bøf medium... men det er fandme tjekket er det, lidt for tjekket i forhold til kvaliteten synes jeg nok, men puhada det er ikke til at komme udenom, at det er sindsygt tjekket lavet. Horisontale grønne striber på væggene, lysekroner lavet af plastflasker og en lækker lækker kakkelpizzaovn med en tjekket pizzabager med tjekkede bakkenbarter der bare står der og ser tjekket ud uden at lave en eneste pizza. Ikke overraksende ligger det på List Ferenc Tér ved Oktogon, hvor alt generelt er mere tjekket end godt.

Derfor tag på Két Szerecsen (Nagymező utca 14 www.ketszerecsen.hu), hvis du er i det område, men dem er faktisk også værd at gå efter. Lige en gade længere nede af Andressy ut (dvs ind mod byen). Glimrende sted, fremragende tapastallerken f.eks, både den lille og den store er gode, har forresten også fået en glimrende Svamperisotto der, men igen jeg kom til at spise op og var derfor ubehageligt mæt det meste af dagen. Besøg på det seneste har afsløret af svinemørbraden fyldt med frisk asparges i morkelsauce, lammekølle med rosmarin og parmesanost og kylling i hvidløgssovs alle er fremragende retter, som fortjener at blive spist. Og så tag kartoflerne med spinat som sideorder. Jaaa mand klart nok, skide godt faktisk og ganske overkommelig priser, man slipper vel omkring en hundredemand for en hovedret og en øl.

Lige lidt længere nede af gaden ligger et et sted der lidt ligner en bodega. Det er gået helt helt galt her en enkelt gang, men normalt servere de en fremragende ordentlig slambert af en bøf mmmmh. Men den ene gang det er gået galt har sat sig fast, med i selskabet var også en ellers utroligt sød men også gravid kvinde med humørsvingninger. Tjeneren er ALTID sur, eller også er det bare sådan hun smiler.

Shalimar
VII. Dob Utca 50
Glimrende indisk restaurant der skriger på en indretningsarkitekt. Ikke de store dikkedarer men deres Chicken Tikka, deres Vindaloo og deres forskellige Tandoori ting er alle gode. Ris bestilles seperat, en gang ris er nok til tre drenge (især hvis man supplerer med ders brød som er fremragende og de har et stort udvalg). Omkring 90-100 kr pr mand inklusiv øller og så tumler man mæt op af trappen. Ret tæt på Klub Vittula og heller ikke SÅ langt fra hverken Szimpla eller Szoda (se andet steds)

Castro Bistro
Til når du sådan rigtig får lyst til at spise tung og virklig billig serbisk mad i rigtig fede omgivelser, tænk Hemmelighedsfulde Byer (hvilket du sikkert ikke aner hvad er, men det må du så finde ud af). Super sted også bare at drikke nogle stor øller eller Palinka, som de har et fint udvalg af. Desuden er betjeningen helt i top. Skide søde unge flippere, der taler udenlandsk og er opmærksomme. Og jeg skal stensikkert derhen en dag med tømmermænd og have de der kødting med rå løg, hvis jeg kommer for sent til morgenmaden, hvor jeg mener en omelet kan fås for en 20'er.

Dupla
Kertész utca 48
Godt uden på nogen måde at være prangende, men vi taler altså også priser mellem 20 og 40 kroner her. Hænger sammen med baren Szimpla, der ligger ved siden af, de forbindes af et stort og helt rigtigt indrette kælderlokale med god plads til røg, bordfodbold og almindelig ballade. Det er samme folk, der kører et af mit absolutte farvoritsteder Szimpla Kert Mozi, som oser Berlin på den helt fede og afslappede måde.

Sir Williams
På Raday utca.
En totalt cheesy "skotsk" pub, hvor ingen åbenbart har reflekteret over at de kvindelige tjenere er i skotskternet nederdel og de mandlige har bukser på, tilgengæld servere de en fremragende Gulashsuppe for ca 20 kr, muligvis en af byens bedste gulashsteder.

2 kommentarer:

Unknown sagde ...

Hey Frederik
Besøgte på din anbefaling Ket Szerescen og det var fantastisk god mad! Tak for det! Har i det hele taget gnækket over nogle af dine beskrivelser af stederne i Budapest - skriv noget mere, please, for du er f... god :o)

frederik sagde ...

Hep Dosve

Ja så kom jeg tilfældigt forbi min egen blog og opdagede din kommentar. Fedt at høre sgu, det er jeg glad for. Både at det var godt på Ket Szerescen og at du har gnækket. Altså der bliver jo nok ikke skrevet mere her, men er jo så småt kommet i gang over på hovedbloggen igen.

Og må jeg så lige sige i lige måde, du kan sgu da selv komme i gang med at oploade billeder igen. De er sgu fede og fra steder jeg holder meget af. Så mere af det, men du er måske på flikr nu eller bare gået i stå.